Ce-mi dovedește mie criza refugiaților?

 Că nu știm, noi Vesticii (fiindcă românii sunt vestici prin cultură și alegere orice-ar crede unii mai albionici), să trăim încă în lumea modernă. În primul rând că oamenii ăștia căsăpiți, ale căror blocuri atârnă din câte-o armătură după bombardamentele lui Assad, după cele ale lui Isis, și cine știe cine a mai dat peste ei, trăiesc – ce surpriză – în lumea modernă, știu adică și geografie și economie și Google maps și Face Book. Pare trivial? Pare, dacă ne e prea lene să gândim un pas înainte.

Câtă lume are idee măcar că acum, cât vorbim că saudiții în fruntea unei coaliții din care face parte și Egiptul, de care-ai zice că ar avea alte griji, mâncaț-aș, atacă Yemenul și de-acolo ne mai poate veni un val, două de refugiați nenorociți, că e război, deh, cu binecuvântarea noastră, deh. Dar să lăsăm. Ne-am bucurat foarte că FB și Twitter au adus Primăvara Arabă. P-aici prin SUA se făceau și eseuri la școală, nu glumesc, cum s-au eliberat egiptenii de tiranie, sau libienii. Dar în buna tradiție contemporană nimeni nu a stat o oră (da, că e nevoie de mai mult de 15 min, sorry) să se gândească ce rezultă din această posibilitate de comunicare. Între altele, oameni nenorociți care știu foarte bine care e direcția de fugă, aia rezultă. Știu că vor în Germania și în Suedia și acolo se duc, nu le dă prin cap să se oprească în Ungaria sau Macedonia de-o pildă. Fiindcă acești oameni cu gândul la care unii dintre noi dau ochii peste cap considerându-i barbari ia ghiciți ce și-au adus cu ei, pai i-phoane, neamule, că n-or fi nebuni să navigheze după stele. Așa barbari cum sunt ei știu suficientă engleză să se-nțeleagă cu mai oricine, și categoric să citească cifrele zise de unii ”arabe” care să le spună clar în ce parte-i război și în ce parte nu-i, unde-ar putea crește-un copil și unde-ar putea să spere că-și țin nevasta numai pentru sine. Și au făcut bine că s-au cărat unde le-a zis Google maps să meargă, că uite, acum Rusia chiar trimite forțe militare adevărate ca să-și susțină pe domn doctor Assad. Câți n-au murit pân-acum, au toate șansele de-acu încolo.

A doua chestiune mi se pare-a fi că nu ne învățăm minte să ne jucăm cu populații întregi. E foarte frumos când toată presa sare-n sus că s-a dat cu sarin în Siria (ce aliterație funestă ), dar a fost și mai drăguț când, în plină campanie de presă, dna Merkel a făcut o reverență grațioasă partenerului domniei sale de dans, dl Putin, și nimeni n-a mai ridicat un deget pentru Siria, lăsându-i să se sarinizeze cum or ști, dacă Rusia are interes la domnul Assad, îi lăsăm în pace s’trăiți, până și laureatul nostru Nobel a uitat brusc despre niscai linii roșii de le inventase la un moment când îl luase gura pe dianinte. A stat careva dintre luminatele capete de stat să gândească vreo consecință când lași un trib minoritar să căsăpească majoritatea unei țări doar fiindcă doamna Merkel a vrut sa-și închidă centralele nucelare să mai ia și ea un vot două acolo de pe la ecologiști? Păi, să vedem ce-au făcut sarinizații ca răspuns: o parte dintre ei, ăia mai belicoși dar și mai energici, s-au cărat în Iraq, s-au asociat cu alți nemulțumiți, de data asta urmași ai politicii inteligente a dl-ui junior Bush, adicătelea ce-a mai rămas din ofițerii lui Saddam, s-au mai pipărat și cu fanatism religios, nu d-alta dar nu rezistau altfel în contextul dat, bani li s-au scurs de la toți visătorii milionari saudiți și-așa a pornit califatul. Ăia mai patrioți au rămas să se bată cu alde Assad. I-a văzut Dumnezeu, pardon Allah. Ce sarin, le-a ras ăla orașele de n-a rămas piatră pe piatră, ce-a fost la Berlin la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial a fost o glumă. Luați de studiați cu poze.

Acum vin, cu sutele de mii. Păi nu era mai simplu să-l fi ușuit pe Assad când se putea? După aia îi lăsai să se bată-ntre ei ca la Egipt și la Libia, nu că le-ar fi fost bine, dar măcar își făceau singuri ordine în țara lor după puteri, nu gherilă contra sarin, sau, mai spectaculos, gherilă contra Putin.

just my2c

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s