Cap 3 16 decembrie sâmbătă fragment

Tincuța sărise din pat ca la incendiu. Toată săptămâna se trezise zilnic cu sentimentul ăsta de urgență. Lucrase la un proiect destul de greu, probabil integral inutil, dar care-i plăcea la nebunie. Se repezi în baie și ascultă cu supărare veche bolboroseala adâncă a țevilor.

– Când au oprit apa? țipă ea fără rost, știa că nu se aude până în bucătărie.

– Ceee? se auzi înfundat vocea maică-sii.

– Când au oprit apa? răsări ea în ușa bucătăriei înotând prin aburi și condens.

– Să tot fie vreo jumătate de oră, consultase inutil doamna Manole ceasul din perete.

– Mama lor de porci, observă cealaltă fără o reală furie și dădu să plece pretinzând că n-o mai aude cum strigă după ea.

– În casa mea să nu înjuri, Tinca Manole, că n-am intrat încă în pământ, ai auzit?

În baie Tincuța se întinse s-ajungă raftul cel mai de sus al dulăpiorului cu oglindă în ramă parțial ruginită și, în echilibru incert între vârfurile picioarelor și oasele bazinului înfipte-n dunga chiuvetei, scoborî de acolo o sticlă de alcool albastru medicinal și o pungă cu un rest de vată din care întocmi un șomoiog aproximativ rotund pe care-l înmuie generos în alcool. Își azvârli pe jos bluza groasă de trening în care dormise și se tamponă cu un aer profesional la subsuori privind mai întâi generic în oglindă, pe urmă mai atent și cu fața ceva mai relaxată. Continua să prezinte unii dintre cei mai rotunzi, tari și de dimensiune optimă sâni din realitate sau film pe care-i putuse ea vedea. Flectă brațele de câteva ori și continuă spălarea. Degeaba striga maică-sa după ea c-are să rămână fată bătrână. Numa’ să găsească ea ce-i trebuie, că n-are nici o șansă să-i scape. Întinse puțină cremă pe față și pe coate și se așeză concentrată pe tron. După aceea începu să rupă fragmente de exact două bucăți și jumătate din hârtia igienică albastră, reciclată și rigidă în care se puteau distinge urmele unui anume fel de tărâțe cafenii. Se opri după ce numărase șapte dintr-acestea. Îl apucă apoi delicat pe primul între palme și-ncepu să-l frece aplicat. Când socoti că a atins suplețea necesară îl împături în trei părți riguros egale și-l puse la o parte. Continuă operațiunea cu celelalte șase deranjată doar de mirosul care se răspândea în încăpere fără scăpare, urma să deschidă fereastra doar când ar fi venit vremea să plece.

Peste încă jumătate de oră, când în bucătărie isprăvise și bucata de salam de vară pe care i-o pusese mama înainte, o prevenise (a nu știu câta oară săptămâna asta!) că se termină atât vata, cât și hârtia igienică. Mama dădu din mână a pagubă. Tinca o privise fără s-o vadă de-adevărat. Ronțăia găsit pe masă o jumătate de măr cu tăietura puțin oxidată și de aceea mai dulce. Când isprăvi deschise geamul înalt spre curtea interioară a blocurilor, se dădu câțiva pași îndărăt și azvârli cotorul cu îndelung exersată precizie prin deschizătură.

Doamna Manole deschise gura să protesteze, renunță și se întoarse cu nasul în oală. Îți trebuia și noroc să le iei, continuase ea spre aburul care se ridica de pe aragaz, nu se punea problema doar să fii dispus să stai la coadă, că ea timp și bunăvoință avea. Și ouăle se terminau de altfel, dacă voia ea să știe…, dar Tincuța nu voia: închisese ușa apartamentului pe vorba ei și-ncepuse să coboare sărind treptele câte două într-un zgomot de sfârșit de lume fiindcă nici casei scării nu-i gândise careva vreo izolare fonică, nici treptelor care se bălăngăneau în metalele susținătoare.

– Bine că stăm la unu, dăduse doamna Manole ochii peste cap fără ca asta s-o împiedice s-alerge în hol și să-și ițească totuși capul dintre sticlele givrate galben gros, care închideau balconul, să-i facă semn din mână ca întotdeauna.
=============================================

și gata, să vedem ce editor îi găsesc, deocamdată stă la frigider 🙂

Reclame

Un gând despre “Cap 3 16 decembrie sâmbătă fragment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s