Femina

 

Se ia fond de teint-ul din dulap. Da, din dulapul din baie, fiindcă nu se foloseşte toată ziua. Ce-ar fi să-l foloseşti toată ziua – lăsând la o parte că-i scump, dar în fiecare seară să te demachiezi, să murdăreşti prosoape… Uite-l. Şi afară e soare încă rece, primăvară, e cel mai bun moment să umbli machiată. Fond de teint vara, brrr, să-ţi curgă pe tâmple, să ţi se strângă între ochi. Se pune un strop pe frunte şi se întinde, să nu intre-n sprâncene. Un strop pe obrazul din dreapta. Să acopere tot până la rădăcina perilor, să nu ai nici o diferenţă între culoarea pielii de pe faţă şi cea de unde începe să crească părul. Fir-ar să fie nu ţi-ai strâns şuviţele. Se răsucesc la spate cât mai puternic. Se întinde, masând încet pe obrazul din stânga, pe nas, sigur, nasul luceşte, sau cel puţin al tău luceşte dacă-l laşi de capul lui. Gata.

Acum ne aşezăm să mai bem din a doua cafea. E vreme frumoasă, ce culoare are soarele anul ăsta. E linişte, sâmbăta e totdeauna linişte aici. In centru trebuie să fie lume.

Stai aşa! Trebuie pudră, pudră fină şi roz, transparentă. Cine şi-ar da seama. Pudră parfumată, ce plăcută pielii, păcat de cele două riduri de sub ochi. Sprâncenele trebuie recurăţate, ce ridicole sunt prăfoase. Si totuşi ceva muzică lipseşte. De când n-a mai fost aşa de plăcut cu geamurile deschise.

Culoarea deschisă pe toată pleoapa, culoarea închisă la coada ochiului, se omogenizează; trecerea cu pensula ştearsă de culoare. Tuş cu pensula fină, şi ce greu e să nu-ţi tremure mâna la stângul. Dacă greşeşti, toată lucrarea se ia de la capăt şi transpiri de nervi pe sub sâni. Ce bine e însă. Te întrebi dacă pictorul simte ceva asemănător când…

Creionul de buze şi conturul care niciodată nu iese simetric din prima. Abia după rujul apăsat atent să umple toate micile fisuri, chipul începe să-ţi placă. Nu că te-ai fi alarmat, până la ruj întotdeauna e ceva neclar dacă va fi sau nu frumos la sfârşit.

Părul se face coc strâns pe ceafă şi o clipă te gândeşti la haine pe când cauţi clama pe care-o doreai. Se spală mâini şi subsuori. E nevoie, chiar dacă înainte ai făcut duş. Se deodorează cu crema aceea care nu miroase a nimic amintind doar de trupul ieşit din cadă. Nimeni să nu oprească parfumul să se-mbine cu pulsul şi căldura.

Se adună hainele aşa cum ţi le-ai imaginat în pat pe când încă te închipuiai ieşind pe uşă. Se pun grămadă pe pat şi stai să gândeşti care parfum. Pe închieturile mâinilor, în cuta de-nceput a sânilor. Tragi ciorapii. Nimic nu dă mai mare siguranţă de sine decât rigiditatea unor ciorapi noi, scoşi din ţiplă. Parfum un strop şi pe ei.

Repede, pantofii au strâns praf nu ştii când, poşeta trebuie schimbată, obiecte mici se revarsă din cea de peste săptămână. Serveţele de hârtie, mototolite îţi umplu coşul de gunoi. Rujul se înlocuieşte şi parfumul se ascunde într-un buzunar.

Oglinda te place dar nu mai e de-ajuns, trebuie să te vezi şi la lumina zilei. Intr-adevăr un rezultat frumos şi mirosul te alintă. Zâmbeşti de bine. Iţi pui în minte să nu uiţi să asortezi ceasul. Cel cu brăţara neagra nu mai e ce trebuie. Insă e greu să nu dansezi câţiva paşi în soare văzându-te cum crezi că te-au văzut cei câţiva care-au intors capul pe când ai deschis larg ferestrele. Ce bine miroase primăvara asta.

Oglinda mare trebuie văzută şi ea să nu cumva să aibă probleme combinaţia finală, dar în realitate eşti sigură dinainte de ce ai să vezi. Si soarele şi mirosul şi muzica. Te iubeşti, te iubeşti.

Dai telefon şi te plimbi prin casă cu mişcările pe care le-ai avea pe bulevard. Vorbeşti şi pui din nou ibricul la fiert. A treia cafea, mai slabă, nu are ce rău să-ţi facă. Si o ţigară – rujul s-a fixat demult. Potriveşti perna de braţul canapelei şi iei romanul început ieri. La urma urmei e răcoare, mai bine cu ferestrele închise. Muzica ceva mai tare. Ce repede se duce soarele în martie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s